Docu over kinderen van ouders met psychiatrische problematiek of verslaving

Documentairemaakster Monique Nolte kondigt nieuwe documentaire NIKKI aan over thema KOPP/KVO

Soestdijk, 14 mei 2019 – Monique Nolte, maakster van de bekroonde documentaire Het beste voor Kees, werkt aan een nieuwe documentaire NIKKI. De documentaire geeft een kijk in het leven van Nikki, de nu 15-jarige dochter van ouders met Borderline- en verslavingsproblematiek.

Het doel van de documentaire is om aandacht te vragen voor Nikki en de ongeveer 577.500 KOPP/KVO-kinderen (Kinderen van Ouders met Psychiatrische Problematiek en Kinderen van Verslaafde Ouders) in Nederland.

Docstory NIKKI

De documentaire wordt geproduceerd binnen het door Nolte opgerichte bedrijf Doclines en wordt ingezet om het maatschappelijke probleem, dat KOPP/KVO is, op de kaart te zetten. Doclines wil aanjager zijn van activiteiten die zijn gericht op het verbeteren van de omstandigheden van een doelgroep. Een kwetsbare doelgroep als KOPP/KVO, die zonder steun een risico van 65% loopt om vergelijkbare problematiek als hun ouders te ontwikkelen.

Monique Nolte noemt de combinatie van een documentaire met online storytelling en impactcampagnes een ‘docstory’. Tot de geplande impactactiviteiten binnen de docstory NIKKI behoren o.a. een educatiekit voor het onderwijs, om leerkrachten te leren de KOPP/KVO-kinderen in hun klas te herkennen en te ondersteunen, en een training van 180 mensen die het informele netwerk rond de KOPP/KVO-gezinnen moeten versterken.

De verschijningsdatum van de documentaire zal vermoedelijk medio 2020 zijn.

Crowdfunding voor NIKKI

Doclines ontving van het ministerie van VWS een bedrag voor de ontwikkeling van online communities en -storytelling rond KOPP/KVO, maar zoekt nog financiering voor de productie van de documentaire en bijbehorende impactcampagnes.

Om de kosten van de documentaire -naar schatting €290.000 inclusief animaties- te bekostigen, is een crowdfundingsactie gestart op https://www.voornikki.nl. Volledige financiering van de documentaire kan niet van de publieke omroep komen omdat veel impactcampagnes dan vanwege wet- en regelgeving onmogelijk zijn.

Nikki & Monique bij ‘M’

De opnames voor NIKKI zijn inmiddels gestart en woensdag 15 mei schuiven documentairemaakster Monique Nolte en hoofdpersoon Nikki aan tafel bij Margriet van der Linden in de talkshow ‘M’ om het verhaal, de storytelling en de impactcampagnes, toe te lichten, waarbij het thema KOPP/KVO nadrukkelijk aan de orde zal komen.

Een van de doelen van Doclines is om het nog tamelijk onbekende begrip KOPP/KVO in Nederland op de kaart te zetten. Doclines werkt hiervoor overigens, net als voor de impactcampagnes, samen met professionele partijen uit de sector, zoals het Trimbos Instituut, Mind, Landelijk Platform KOPP/KVO, Eigen Kracht Centrale, Labyrinth-In Perspectief e.a.

932total visits,2visits today